Etusivu     Kissamme      Pentukori      Näyttelyt      Devon rex      Yhteydenotto     

Devon rexien kantaisä Kirlee syntyi Englannissa, Devonissa maatiaiskissan pentueeseen vuonna 1960. Aluksi kissan kiharan karvan arveltiin olevan saman mutaation aiheuttama kuin cornish rexilläkin, mutta risteytys näiden kanssa tuotti suoraturkkisia pentuja. Devon rexin jalostuksessa on käytetty mm. brittiläistä lyhytkarvaa, burmaa ja persialaista.

Devon rexillä saattaa kaikkein lyhimmän pohjakarvan, joka on cornish rexin ainoa karva, lisäksi olla seuraavaksi pisintä karvaa, joten sen turkki on usein vähän karheampi, mutta kuitenkin lyhyt, tiivis ja laineikas. Devon rexin viikset ovat myös lyhyet, ne eivät yleensä kasva tynkiä pidemmiksi. Parhaiten devon rexin erottaa cornish rexistä pään muodosta. Se on lyhyt kiila jossa täyteläiset posket, korostuneet viiksityynyt ja selvä otsapenger. Korvat ovat hyvin suuret ja tyvestä leveät ja ne ovat alhaalle sijoittuneet. Silmät ovat suuret, soikeat ja sijaitsevat kaukana toisistaan

Devon rexin vartalo on kiinteä ja lihaksikas ja sillä on leveä rintakehä. Takajalat ovat etujalkoja pidemmät ja etujalkojen asento antaa länkisäärisen vaikutelman, tassut ovat pienet ja soikeat. Häntä on pitkä, ohut, kapeneva ja lyhyen karvan peittämä. Lepakkokorvineen, menninkäisnaamoineen ja kiharine karvoineen nämä kissat ovat hyvin erikoisen näköisiä. Devon rexeillä on kaikki värit ja kuviot sallittuja. Tänäpäivänä devonit jaetaan yhdeksään väriryhmään ja väriskaala on vähintään yhtä laaja kuin cornish rexeillä.

Devon rexit ovat hyvin ihmisystävällisiä ja vilkkaita kissoja, eli ne ovat luonteeltaan samankaltaisia cornish rexien kanssa. Mutta vaikka nekin ovat koko ajan menossa johonkin suuntaan, ne eivät ole aivan yhtä atleettisia ja jättävätkin yleensä ovien päällä keikkumisen suosiolla “serkuilleen”. Devon rexit onnistuvat aina löytämään nukkumapaikakseen lämpimimmän paikan, oli se sitten syli, patteri tai nouseva pullataikina. Devon rexit eivät hätkähdytä rotua tuntemattomia ainoastaan ulkonäöllään, vaan niillä on myös hyvin erikoinen hento ja lintumainen ääni. Karvan hoito on aivan yhtä yksinkertaista molemmilla roduilla, kotikissalla hoidoksi riittää ahkera silittely ja harjaus silloin tällöin, sekä tietysti korvien puhtaudesta huolehtiminen ja kynsien leikkuu kuten muillakin roduilla. Näyttelyyn valmistautuminen on aina kissan karvanlaadusta kiinni.

Ensimmäinen devon rex on tullut Suomeen jo 1971 Ruotsista. Sitten saatiinkin odottaa 12 vuotta seuraavaa kissaa, joka tuli sekin Ruotsista. Rodun kasvatus on aloitettu maassamme kuitenkin vasta 1990-luvulla.

Suomen Rex-kissayhdistys ry
Suomen Devonrengas ry
Rex-kissa ystävät ry

 

(kopioitu Suomen Kissaliiton sivuilta)